Bireylerin ve aile fertlerinin ikamet yerlerinin yakınlarında ya da kolaylıkla ulaşabilecekleri bir yerde bulunan, ilk başvuracakları, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini, yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti veren ve tam gün esasına göre çalışan aile hekimliği uzmanı veya Bakanlığın öngördüğü eğitimleri alan uzman tabip veya tabipleridir.

Aile hekiminin görevleri şu şekildedir:

  1. Kişiye Yönelik Hizmetler: Koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini bireylere sunmak.
  2. Bireysel Bakım: Kayıtlı kişileri bir bütün olarak ele alarak, kişiye özel sağlık hizmetlerini sunmak ve sağlık durumlarını izlemek.
  3. Rehberlik: Kayıtlı kişilere rehberlik yapmak, sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetler ile ana çocuk sağlığı ve aile planlaması konularında destek vermek.
  4. Değerlendirme ve İzlem: Altı ay içinde ev ziyareti yaparak veya iletişim kurarak kayıtlı kişilerin ilk değerlendirmesini yapmak, yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik izlemler ve taramalar gerçekleştirmek.
  5. Periyodik Muayeneler: Kayıtlı kişilere periyodik sağlık muayeneleri yapmak.
  6. Tetkik Hizmetleri: Gerekli tetkik hizmetlerinin sağlanmasını sağlamak veya bu hizmetleri vermek.
  7. Sağlık Kayıtlarının Güncellenmesi: Kayıtlı kişilerin sağlık kayıtlarını yılda en az bir defa değerlendirerek güncellemek.
  8. Evde Sağlık Hizmetleri: Evde takibi gereken kişilere yönelik sağlık hizmetlerini vermek.
  9. Sevk ve Koordinasyon: Tanı veya tedavisi yapılamayan hastaları sevk etmek, sevk edilen hastaların tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin koordinasyonunu sağlamak.
  10. Gözlem ve Tedavi: Gerektiğinde hastaları gözlem altına alarak tetkik ve tedavilerini yapmak, gerektiğinde hastayı gözlem amaçlı yatırarak tetkik ve tedavilerini gerçekleştirmek.
  11. Aile Sağlığı Merkezi Yönetimi: Aile sağlığı merkezini yönetmek, çalışan ekibi denetlemek ve hizmet içi eğitimlerini sağlamak.
  12. Belge Düzenleme: Birinci basamak sağlık kuruluşlarında düzenlenmesi öngörülen sağlık raporları, sevk evrakları, reçeteler ve diğer belgeleri düzenlemek.

E Nabız Laboratuvar Sonuçları

Mamografi Sonuçları

Rahim Ağzı Kanser Tarama (SMEAR) Sonuçları